Schenk játékok

Másolatok

2021. február 10. - Quatorka

Egyéb kisebb tételű alkatrész másolatok, és más cégektől átvett elképzelések

 

 

Több játékkal is kapcsolatba került az évek alatt még a cég. Ezek közül az alkatrész darabszámok alapján viszonylag keveset vett át. Néhányukból sokat gyártottak, míg másokról sokan nem is tudják, hogy valaha gyártotta is a cég azokat. Így némelyek nagyon ritkák, míg másokból viszonylag sok található meg.

 

Az MSB főleg a BIG –ből meríthetett a kezdetben, az Igracek –hez kissé hasonló mértékben, akik pedig a Playmobilok –ból tették ezt.

Ez érdekes keveredést okoz, mert valamelyik alkatrészt Schenk a BIG –ről másolta át, míg a fúrógépet az MSB –től jött a minta, ami a Big –től vette át módosítva azt.

 

A Playmobi leányvállalatoknál készült egyedi megoldások is érdekelhették a céget (Antex, Trol, Lyra, Famobil). Néhány megoldásuk visszaköszön, és a katalógusaik eljuthattak a gyártókhoz is. Sok alkatrészt konstrukciós okokból vettek át. (Faller Lyra)

A fejezetben inkább felsorolás szintű lett a kisebb gyártóknak a bemutatása, részletesebben az egyes alkatrészeknél térünk ki rájuk.

 

 

Kenner

 

Az űrhajó alkatrészeit, leszámítva az ikerágyúkat, jelentős módosításokkal vették át az eredetiekről, vagy nem tudták átvenni.. A térségben az amerikai gyártóktól a nyolcvanas években leginkább a Star Wars figurákat másolták át. Magyarországon is készültek ilyen figurák (Jedi bábúk) nem a Schenk műhelyben.

 

De a gyors népszerűségük okán a cég is be akart kapcsolódni a Jedi bizniszbe, maga módján. (Bővebben: Schenk kozmosza) Utólag is elégé ironikus, hogy az űrhajónak a nagy része szovjet eredetű.

 

1_5.jpg

Az elkészült űrhajók (két változat is volt) kevesebb alkatrészből álltak. Összesen 10 fajta alkatrész készült az űrhajóhoz. Ezek közül teljesen csak az iker ágyú csöveit tekinthetünk a Kenner –től eredetezhetőnek. Valamint az űrhajónak a jellegzetes eleje, és talán némileg a plexi formája Kenner eredetű.

                

 

Az űrhajón még a Playmobil hatás is kimutatható, a kabinbelsőn és a futóműveken. A cél végül is az volt, hogy mind a Jedi bábúk, mind a Schenk figurák is tudják használni, az űrhajókat.

 

Az egyszerűbb másolatnak az alkatrészei jól illeszkednek a korabeli szögletes, sematikusabb Playmobil – Schenk világhoz.

Az űrhajótest a Kenner mellett, Playmobil, különböző szovjet, gyártóktól származó részeket is tartalmaz.

 

MSB

 

Még a kelet-német játékgyártótól is készültek másolatok. Az Igracek –hez képest kisebb számban kerültek át ennek a gyártónak a termékei. Pedig hiánypótlóak is lehettek volna, a dzsipjeik melyek fémből készültek. Némileg enyhítette volna a kategória személyautó hiányát. Ezzel jelentősen növelték volna a modern témáknak a népszerűségét. Természetesen a bekerült Dzsipekkel az itthoni Schenk figurák is jókat furikáztak.

2_3.jpg

 

 

A kiegészítőknek jelentős Big kapcsolatai vannak. Így az adóvevőknek. Ezt a cég a Big –től másolta át, de jelentős módosításokkal. Míg az MSB is a Big –től másolta a távbeszélőt kisebb módosítással.

A fúrógépet az MSB módosította, egyébként az előnyére. És a nyolcvanas évek végén ezt másolta át Schenk. Ez került az akkor új nagy-állványos szettbe bele, a talicskával együtt.

3_4.jpg

 

 

Az MSB figura mely alapvetően a Bigre emlékeztetnek, a magasságuk és az arckifejezése inkább már Playmobilos. A Schenk –ekhez hasonlóan a kettős Big-Playmobil hatás kimutatható. Az említett arckifejezések kék színben készültek. Ezeket tekinthetjük a kék arckifejezéses Schenk figurák ötletadóinak.

 

Az MSB korai Playmobilos irányultságát pedig elsősorban a járművek előtérbe tartásán lehet látni. Ezek a gyönyörű járművek fémből készültek. És végül a műanyag figurákkal együtt jól mutatnak.     

 

Lyra

 

A görög leányvállalatnál hivatalosan is, az ágyú kerekét téglavörösbe, vagy mustár-sárgában készítette el. Pont úgy akárcsak Schenkék egy időszakban. A Lyrá –nak több saját megoldása is volt. Például, mint a nálunk a tábori ágyúknak a csöveit, a polgárháborús ágyú talpába helyezték át.

 

A Schenk módosított talpa ettől eltért, de tartalmaz Lyra megoldást a csap, és az ágyazat részek is.

Láthatunk egy kettős alabárd típust is, melyet nem másoltak át viszont ihlette lehetett még több Schenk változatnak.

4_5.jpg

 

 

A hivatalos leányvállalatok közül a Lyra futott a leghosszabb láncon. Még futtatót is kapott a Geobrától. Hiszen az arab piac felé, köszönhetően az egyébként kitűnő görög-arab kapcsolatoknak is ők szállítottak. Ez mellett saját alkatrészeik, kiegészítőik, és kezdeményezéseik is voltak.

 

Az egyik ilyen az 1013 –as számú űrhajósuk volt. Az űrhajós kezében lévő tárgyról másolták le nálunk a sorozatlövőinknek a fő lőszertípusát adta, markolat nélkül.

Erről is készülhetett (de sok másról is akár) a repülőgép egyik merevítőjének is a rögzítő része.

 

 5_4.jpg

 

Azon kívül, kicsinyítve a nagysátornak a tetejébe is bekerültek, mint rögzítők.  

Valamint egy óriás lövedék típus is készült kis számban, szintén ebből a kiegészítőből felnagyítva.

 

A nyolcvanas évek közepén a Lyrának nagykészletes, zászlós kezdeményezései is voltak. Melyek biztosan hatottak Schenk bácsiékra. És pár évvel a megjelenésük után (ekkor már megszűnt a görög Playmobil –nak a gyártása) még annál is sokkal jelentősebbé váltak azok Schenk –éknél.

 

Még a hetvenes években történtek lépések a Lyra cégnek, egy Magyarországon folytatandó hivatalos Playmobil gyártásba történő a bevonására. Ez minden bizonnyal jelentősen megváltoztatta volna a Schenk gyártmányoknak a történetét.

 

 

Atlantic Toys

 

Az olasz cégtől származik a sorozatlövő jellegzetes ütközője. Talán a római sisaknak a seprű dísze felnagyítva. Termékeik látványosak, történelmiek (olykor még átpolitizáltak is) voltak. A feltartott kéz címer. Ezeknek jobb és balkezes változatait is elkészíthették.

 

7_1.png

 

 6_3.jpg

 

Jelentősebb megoldás volt a 6-os ágyúcsőnek a kialakítása, főleg ennek a cégnek az ágyús játékaiból. Ez előtt már észrevehették a dupla ágyús játékoknak a létezését is. Az Atlantic gyárilag szétszedett alkatrészeinek részelemeit, hidegsajtolással tették a formába.

 

 

Dunkin

 


Az álló figuráknak a kialakítása is kapcsolódik ide. Hiszen ez a cég gyártott ilyen másolatokat Spanyolországban még 1975-76-ban, az Airgam figurák megjelenése előtt. Több színkombináció, és színárnyalatok is visszavezethető rájuk. Nem kizárt az egyik kés típus is a kezdeti időkből, bár azt az Airgam is gyártásba vette.

8_3.jpg

 

 

Jean Hoefler

 


Tulajdonképpen a Big elődje volt. Közvetlenül az üllő bak, és a francia pajzsnak bizonyos motívumai érkeztek innen. Amúgy igen híres cég volt, és a hatvanas években a német piacot elborították olcsó műanyag játékaikkal.

 

 9_3.jpg

Crescent

 


A brit cég a hatvanas-hetvenes években még termelt. Pajzsformák, pajzsmotívumoknak, más kiegészítők motívumainak az átvétele, ami még bizonyításra vár. Valamint alabárdfejnek, harci-villafejnek a kialakítás.

10_3.jpg

 

 

11_2.jpg12_2.jpg1222.jpg

Színeknek és megjelenéseknek az átvétele kisebb mértékben  gyártóktól

(Antex, Trol, Cherelea)

 

14_2.jpg15_2.jpg

 

A brazil, de inkább az argentin leányvállalatnak is voltak egyedi kezdeményezései, bár jóval kevesebbek, mint a Lyrá –nak. Ezek között találni olyan alabárdokat, lándzsákat, amik már ott színesek lettek.

 16_2.jpg17_1.jpg

 

 

Akárcsak Schenk bácsiéknak a nyolcvanas évek közepétől gyártott színes alabárdjai is voltak. Mint az előzőnél is valószínűleg katalógusból értesültek a variációkról.

A kék – zöld – sárga – piros – fekete sorozatok illeszkedtek a figurák végtagjainak a színéhez. Nálunk már nem.

18_3.jpg19_1.jpg

 

 

 

A repülőgépen találni a Trol gyártónak a vonásaiból a szárnyakon. Trol kreol figurái a Nemes féle gokartos figurákon visszaköszönhetnek.

De nemcsak Playmobil és viszont-gyártóktól jöhettek ötletek. Azok jöttek, a Britains –tól, a Timpo –tól és Cherilea –től is.

 

 

Hausser - Elastoline

 

A régi és híres német cégtől is másolt a cég, jellemzően főleg nem teljes kiegészítők készültek. Érdekes, de ez a német cég 1983-ban részben a Geobra Playmobil játékainak a növekvő sikerei miatt jelentett be csődöt. A jellegzetes handzsárt leszámítva, ugyanebben az évben kezdtek el innen Schenk –ék is másolni

20_1.png

 

Hosszú alabárd típusok. Ezekből kétféle lett kialakítva. Sok pajzson a rész motívumaikat is ettől a cégtől vehették át, a koronás is ilyen volt.

 

Hasonlóan a Marx –hoz és a Britains –hez itt is korlátozott volt az átvehető kiegészítőknek a száma a felhasználásnak a korlátjai miatt, hiszen itt is alapvetően nem mozogtak annyira a figurák.

 

Sokszor ezekkel a cégekkel keverték az alkatrészeken a végső terméket Schenk-ék, vagy inkább az átvételben segédkező többi szakemberek. Itt az átvételben az óvatosság jobban észrevehető.

 

 

Play Things

 

21_1.jpg

Az Argentínában készült másolatok közül a nyílve

sző volt az egyik, amit átvettek. Ennek a cégnek a jellegzetes arcú figurái megtalálhatóak a Pilsan –nál is, eredetileg még a Dulcop gyártotta azokat Olaszországban.


 

Itt a westernes nyakbavalók érdemelnek figyelmet. Ezek zárt Playmobil másolatok voltak és nem sokkal a megújult Schenk változatok előtt már készültek. Léteztek indiánok ovális pajzsokkal koponyás kiegészítőkkel.

 

Azonban a Play Things figurái között megtaláljuk azokat a szín-összeállításokat, ha nem is minden esetben, amiket Schenk bácsiék elsősorban a nyolcvanas évek elején és közepén használtak sok figuránál.

 

És sokáig egyedi, vagy kényszermegoldásnak gondoltak a gyűjtők. Így a gyakori sárga kabát-piros végtagok (Playmobil kalóz) fehér kabát-bordó végtagok, zöld nyakdísszel vagy kendővel kombinálva. Lila szín alkalmazása.

 

 

Del Prado, Dulcop, LEGO, CBG-Minot

 

Ez a cég leginkább az elsőgenerációs csomagolásáról lehet ismerős. Kisebb részletek egyes sisakokon tűnik fel.

Ugyan a másik gyártónak a termékét a Parány Petit mindenki jól ismeri, de a csendőrsisaknak a taréja, a nagy tollnak egy része, vagy a zárt gallér zubbony is innen, a Dulcop -tól jött át.

 

Az ismert dán cégtől a LEGO –tól kis mennyiségben szintén másoltak. Az új várnak a pallói, a nyíl, vagy a ritka pontszerűen kapcsolódó zászlóknál lehet kimutatni a hatást.

Az indián bunkó fejek, vagy a buzogánynak is hívott kiegészítőnek a fejei a francia CBG-Minot cégtől származnak.

 

 

Vegyes eredetnek a kérdései

 

Ez alatt az egyes alkatrészelemek a részeinek, a több helyről történt átmásolását értjük. Ez érinti például a poroltót, ami négy helyről származik a matricával együtt, vagy az újvár hátsó traktusát, mely háromból.

 

Érinti az „M” karabélyt és a western puskát is, melyeknek a markolata Pilsan vagy Big eredetű, de inkább már a Pilsantől származhat. Ott is az anyagtörési problémákkal találkoztak a figuráknál, kellett az „innováció”.

 

A harmadik csoportba azok a kemény pajzsok tartoznak 11 darab szám szerint, amikre rámásolták a Big markolatot. Lehet véletlenül, hiszen ezek is a pénzverdében készültek, és éppen ott más nem állt akkor rendelkezésre markolatnak.

 

Itt elsősorban szándékosan történt akár 3 helyről is a másolás egy alkatrészhez. Valószínű, de nem biztos, hogy az egyes gyártóktól való direkt másolást próbálták így elfedni. Az egyszerre több helyről történt másolásokkal.

 

A legtöbbször azonban éppen olyan színt választottak pont ezekhez, amik megegyeztek, az egyik eredeti alkatrésznek a színével. A „kényszer színek” sokkal kevésbé elterjedtek, mint azt sokan gondolják. Több kevésbé autentikus szín is az eredetiekhez igyekeztek hasonlítani, még ha éppen lett volna attól jobb is. A feltételezett „festék hiány” nem diktált a gyártásban, legalább is nem jelentősen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://schenk-kezdetek.blog.hu/api/trackback/id/tr2216422250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása